5 τρόποι να πετύχεις τους στόχους σου τη νέα χρονιά!

Νέα Χρονιά, νέοι στόχοι...
Αν είσαι σαν κι εμένα έχεις ήδη κάνει λίστα με τους στόχους σου για τη νέα χρονιά! Και αν είσαι σαν τους περισσότερους ανθρώπους, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες σε λίγο καιρό να έχεις ξεχάσει και τη λίστα και τους στόχους, μέχρι την επόμενη χρονιά. Μάλιστα έρευνα έχει δείξει ότι μόνο το 8% όσων θέτουν στόχους για τη νέα χρονιά τους πετυχαίνουν.
Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό να θέτουμε στόχους?
Κυρίως γιατί μας βοηθάνε να πετύχουμε αυτά που θέλουμε αλλά όχι μόνο. Μας κάνουν πιο αποφασιστικούς, παραγωγικούς και πειθαρχημένους. Επίσης ενδυναμώνουν τη θέληση και την πειθαρχία μας και μας βοηθούν να εξελιχθούμε σαν άνθρωποι. Άλλωστε όπως είπε και ο Χένρυ Ντέιβιντ Θορώ "Αυτό που παίρνεις όταν πετυχαίνεις τον στόχο σου δεν είναι τόσο σημαντικό, όσο αυτό που γίνεσαι όταν πετυχαίνεις το στόχο σου.”
Πώς μπορείς λοιπόν να πετύχεις τους στόχους σου αυτή τη φορά?
Σύμφωνα με έρευνες υπάρχουν 5 βασικές αρχές που χρειάζεται να εφαρμόσεις.
1. Διαύγεια
Οι στόχοι σου πρέπει να είναι ξεκάθαροι και σε καθορισμένο χρόνο. Αν είναι γενικοί και συγκεχυμένοι, πως θα ξέρεις αν τους πέτυχες? Για παράδειγμα, “Θέλω να κάνω πιλάτες 4 φορές τη βδομάδα για 6 μήνες” είναι πολύ πιο συγκεκριμένο από “Θέλω να γυμνάζομαι περισσότερο” και είναι πολύ πιθανότερο να το πετύχεις.
2. Βαθμός δυσκολίας
Θέσε στόχους που αποτελούν πρόκληση για εσένα. Αν οι στόχοι σου είναι πολύ εύκολοι, υπάρχει περίπτωση να μην ασχοληθείς καν. Αν πάλι είναι υπερβολικά δύσκολοι το πιο πιθανό είναι να αγχωθείς και να τα παρατήσεις. Είναι αποδεδειγμένο ότι όταν θέτουμε ξεκάθαρους στόχους που αποτελούν πρόκληση για εμάς, έχουμε την τάση να δουλεύουμε πιο σκληρά για να τους πετύχουμε.
3. Προσωπική δέσμευση
Για να επιτύχεις οποιοδήποτε στόχο, θα πρέπει να το θέλεις πολύ. Τότε μόνο μπορείς να δεσμευτείς πραγματικά με τον εαυτό σου για να τον πετύχεις. Το επόμενο βήμα είναι να μοιραστείς τον στόχο σου με την οικογένεια και τους φίλους σου, για να έχεις ένα ακόμα κίνητρο να τα καταφέρεις.
4. Συστηματική ανατροφοδότηση
Δεν αρκεί να θέσεις στόχους, αλλά χρειάζεται και να παρακολουθείς συστηματικά την πρόοδό σου. Άφιέρωσε λίγο χρόνο κάθε βδομάδα για να δεις αν έχεις κάνει πρόοδο, ή αν χρειάζεται να κάνεις κάποιες προσαρμογές.
5. Πολυπλοκότητα
Παρ’ότι θέλεις οι στόχοι σου να αποτελούν πρόκληση και να έχουν ένα βαθμό δυσκολίας, δε θέλεις να είναι τόσο πολύπλοκοι που να μη μπορείς να τους διαχειριστείς. Σε αυτή την περίπτωση, χώρισέ τους σε μικρότερους στόχους με τους οποίους νιώθεις πιο άνετα.
Τι να προσέξεις...
Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που θέλει προσοχή! Κάποιες φορές οι στόχοι μας, δεν πηγάζουν από πραγματικές δικές μας επιθυμίες αλλά είναι επηρρεασμένοι από τις προσδοκίες των άλλων για εμάς, όπως για παράδειγμα της οικογένειάς μας, του συντρόφου μας ή της κοινωνίας γενικά και αυτός είναι ένας βασικός λόγος αποτυχίας.
Πως μπορείς να σιγουρευτείς ότι οι στόχοι σου είναι οι πραγματικές σου επιθυμίες, ώστε να έχεις σίγουρη την επιτυχία?
Με μια πολύ απλή άσκηση.
Κάνε μία λίστα με τους στόχους σου για τη νέα χρονιά.
Κάθισε αναπαυτικά σε μια καρέκλα, κλείσε τα μάτια και πάρε μερικές βαθιές αναπνοές.
Σκέψου τον κάθε στόχο σου και δες τι συναισθήματα σου προκαλεί. Χαρά και ενθουσιασμό ή μήπως άγχος και σφίξιμο στο στομάχι?
Φαντάσου πως τον έχεις πετύχει. Πως νιώθεις?Αυτοπεποίθηση και ενεργητικότητα ή μήπως δυσφορία?
Αν ένιωσες καλά τότε μπορείς να κυνηγήσεις αυτό τον στόχο με σιγουριά, αν όμως σου δημιουργήθηκαν αρνητικά ή αδιάφορα συναισθήματα τότε καλό θα είναι να το ψάξεις λίγο παραπάνω. Μπορεί να μην είναι κάτι που πραγματικά επιθυμείς, ή μπορεί απλά να χρειάζεται μια προσαρμογή στα δικά σου δεδομένα.