5 λόγοι που οι δίαιτες αποτυγχάνουν...
Έγινε ενημέρωση: 12 Δεκ 2019

Γιατί οι δίαιτες αποτυγχάνουν...
Έχεις ακούσει ποτέ κάποιον να μιλάει για την τελευταία δίαιτα και πόσο καταπληκτική είναι? Σκέφτηκες να την δοκιμάσεις κι εσύ αλλά κάτι σε σταματάει? Ή μήπως την δοκίμασες και δεν είδες αποτέλεσμα? Έχεις κουραστεί να βλέπεις γύρω σου ανθρώπους να παλεύουν να αδυνατίσουν, πότε με τη μία δίαιτα και πότε με την άλλη, χωρίς κανένα αποτέλεσμα?
Αυτή ακρίβως ήταν και η δική μου εμπειρία! Παρατηρώντας δικούς μου ανθρώπους, φίλους και γνωστούς στην προσπάθειά τους να χάσουν βάρος, βλέποντας τους να κουράζονται, να αγχώνονται, να αποτυγχάνουν και να ξαναρχίζουν απ'την αρχή και αυτή η ιστορία να τραβάει για χρόνια, ήξερα μέσα μου πως δεν ήταν η σωστή προσέγγιση. Μάλιστα πρόσφατα διάβασα μία έρευνα που έλεγε πως οι δίαιτες αποτυγχάνουν σε ποσοστό 95%. Απίστευτο? Κι όμως αληθινό! Κι αν το σκεφτείς είναι και λογικό, αλλιώς δεν θα υπήρχαν εκατοντάδες διαφορετικές δίαιτες, ούτε και τόσοι άνθρωποι που προσπαθούν να χάσουν βάρος χωρίς αποτέλεσμα (όχι μόνιμο τουλάχιστον).
Ποιοί είναι όμως οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους αποτυγχάνουν οι δίαιτες?
1. Στρες
Ο πιο βασικός ίσως παράγοντας που δυσκολεύει την απώλεια βάρους είναι το στρες. Οι περισσότεροι από εμάς βιώνουμε στρες στην καθημερινότητά μας και όχι μόνο στις πραγματικά δύσκολες στιγμές. Πόσο μάλλον όταν κάνουμε μια δίαιτα που μας περιορίζει και δεν είναι κάτι που πραγματικά θέλουμε, αλλά το κάνουμε από ανάγκη. Αυτό αναγκάζει τον οργανισμό μας να εκκρίνει υπερβολικές ποσότητες κορτιζόλης, η οποία βοηθάει στην αποθήκευση λίπους στο σώμα μας. Με λίγα λόγια, οι δίαιτες προκαλούν στρες και το στρες προκαλεί κατακράτηση λίπους.
2. Διάρκεια
Ένα άλλο θέμα με τις δίαιτες, είναι ότι έχουν περιορισμένη διάρκεια. Δεν μπορείς να τις κάνεις για πάντα. Συνήθως κάνουμε μία δίαιτα μέχρι να χάσουμε το βάρος που επιυθμούμε. Αυτό μπορεί να διαρκέσει μερικές βδομάδες έως μερικούς μήνες. Και μετά? Τις περισσότερες φορές απλά συνεχίζουμε τη διατροφή που κάναμε πριν αρχίσουμε δίαιτα… που ήταν όμως ο λόγος για τον οποίο χρειάστηκε να κάνουμε δίαιτα εξαρχής! Μπαίνουμε έτσι σ’ένα φαύλο κύκλο και ταλαιπωρούμε το σώμα μας ανεπανόρθωτα με τις συνεχείς αυξομειώσεις βάρους.
3. Ταχύτητα
Εξ’ορισμού οι δίαιτες στοχεύουν στην γρήγορη απώλεια βάρους κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά επιβαρυντικό για τον οργανισμό μας. Φυσικά όλοι μας έχουμε νιώσει την ανάγκη να χάσουμε τα περιττά κιλά όσο πιο γρήφορα γίνεται (ειδικά πριν βγούμε στην παραλία) αλλά μήπως αυτό τελικά φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμούμε? Το σώμα μας δεν είναι φτιαγμένο για μεγάλες αυξομειώσεις βάρους σε μικρά χρονικά διαστήματα και όταν συμβαίνει αυτό, μπαίνει σε διαδικασία Fight or Flight. Ενώ δηλαδή εμείς προσπαθούμε να χάσουμε βάρος, το σώμα μας νιώθει σαν να βρίσκεται σε κίνδυνο και προσπαθεί να μας εμποδίσει. Γι’αυτό πολλές φορές ενώ κάνουμε δίαιτα, μπλοκάρει ο μεταβολισμός μας και δε μπορούμε να χάσουμε βάρος.
4. Λάθος στόχοι
Οι περισσότερες δίαιτες στοχεύουν στην απώλεια βάρους αλλά σχεδόν ποτέ στην καλή υγεία και τη σωστή διατροφή. Τις περισσότερες φορές αφαιρούν από τη διατροφή μας εντελώς, ουσιαστικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός μας όπως οι υδατάνθρακες και τα λιπαρά, τα οποία μας είναι απολύτως απαραίτητα για να είμαστε υγιείς και επικεντρώνονται μόνο στη λήψη θερμίδων, το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει ποικιλία και ισορροπία στη διατροφή μας. Ακόμα λοιπόν κι αν χάσουμε τα επιθυμητά κιλά, ο οργανισμός μας δεν έχει ικανοποιήσει τις ανάγκες του και μας ζητάει περισσότερο από τις τροφές που είχαμε αποκλείσει, με αποτέλεσμα μόλις σταματήσουμε να κάνουμε δίαιτα, να παίρνουμε πολλές φορές περισσότερα κιλά απ'ότι χάσαμε κατά τη διάρκεια της δίαιτας.
5. Διαφορετικότητα
Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και ο κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ανάγκες. Μια τροφή που είναι πολύ θρεπτική για κάποιον, μπορεί να είναι βλαβερή για κάποιον άλλο. Το ίδιο λοιπόν και μία δίαιτα μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική για κάποιον και να αποτυγχάνει παταγωδώς για τους υπόλοιπους. Γι’αυτό μην επηρρεάζεσαι από τους γύρω σου ή από τα ΜΜΕ. Βρες τη σωστή διατροφή που ταιριάζει στο δικό σου μοναδικό σώμα και θα έχεις εκπληκτικά αποτελέσματα. Κι αν δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις, κλείσε ένα ραντεβού μαζί μου για να μιλήσουμε τους στόχους σου και να δούμε πως μπορώ να σε υποστηρίξω καλύτερα για να τους πετύχεις!