top of page

8 συμβουλές για να διατηρήσουμε το βάρος μας στην καραντίνα


Αυτή η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους περισσότερους από εμάς καθώς βρισκόμαστε σε καραντίνα, εν μέσω μιας πανδημίας παγκοσμίου επιπέδου και τα συναισθήματα που κυριαρχούν είναι φόβος, θυμός και άγχος. Και είναι φυσικό και ανθρώπινο να νιώθουμε έτσι. Όμως τα αρνητικά συναισθήματα δεν επηρεάζουν μόνο την ψυχολογία και τη διάθεσή μας, αλλά και το σώμα μας και κατά συνέπεια μπορούν να επηρεάσουν και το βάρος μας.


Οπως είναι φυσικό, όταν δε νιώθουμε καλά, έχουμε την τάση να ψάχνουμε διεξόδους για να νιώσουμε καλύτερα, να ανακουφιστούμε και να μας φτιάξει η διάθεση. Και η πιο διαδεδομένη διέξοδος είναι το φαγητό γιατί είναι εύκολα και γρήγορα προσβάσιμο και με ατελείωτες γευστικές επιλογές που θα μας προσφέρουν μια ανακούφιση, έστω και προσωρινά. Εκτός αυτού το υπερβολικό άγχος μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγή κορτιζόλης στο σώμα (η επονομαζόμενη και «ορμόνη του στρες») και να οδηγήσει σε αυξημένη αποθήκευση λίπους αλλά και αυξημένη όρεξη και λιγούρες ειδικά για τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά. Άλλοι λόγοι που μπορεί να μας οδηγήσουν σε αύξηση βάρους είναι η καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης, η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών και οι ορμονικές ανισορροπίες.


8 tips για να διατηρήσουμε το βάρος μας αλλά και την υγεία μας (ψυχική και σωματική) στην καραντίνα:


1. Ενυδάτωση

Η ενυδάτωση ξεκινάει από μέσα προς τα έξω και εννοούμε φυσικά το νερό που πίνουμε το οποίο μπορεί να βοηθήσει στο να μειώσουμε τις λιγούρες αλλά και στο να τρώμε όσο χρειαζόμαστε χωρίς να ξεφεύγουμε στις ποσότητες. Επίσης βοηθάει στην αποτοξίνωση του σώματος και στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Γι’αυτό λοιπόν φροντίστε να πίνετε αρκετό νερό μέσα στη μέρα, ξεκινώντας με ένα ποτήρι το πρωί μόλις ξυπνήσετε. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι 2 λίτρα, αλλά οι ανάγκες του κάθε ανθρώπου διαφέρουν οπότε ακούστε το σώμα σας και μην περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε νερό γιατί όταν διψάμε σημαίνει πως το σώμα έχει ήδη αρχίσει να αφυδατώνεται.


2. Ισορροπημένη διατροφή

Η σύγχρονη διατροφή είναι υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό για την παχυσαρκία, αλλά και πολλές από τις ασθένειες που αντιμετωπίζουμε στις μέρες μας. Έχουμε μάθει να βασιζόμαστε στα επεξεργασμένα και έτοιμα τρόφιμα, να τρώμε γρήγορα και να τσιμπολογάμε μπροστά στην τηλεόραση. Για να είμαστε όμως υγιείς και να διατηρούμε ένα όμορφο σώμα, χρειάζεται να τρώμε ποικιλία φυσικών τροφών όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, σιτηρά ολικής άλεσης, σπόρους και ξηρούς καρπούς ώστε να καλύπτουμε τις καθημερινές μας ανάγκες σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άλλα θρεπτικά συστατικά και να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι συνήθως και βλαβερά. Γι’αυτό δώστε βάση στις φυσικές τροφές που έχουν μόνο οφέλη για την υγεία σας και ελαττώστε όσο μπορείτε τα τρόφιμα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, αλάτι, πρόσθετα και συντηρητικά και τις ζωικές τροφές που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά και έχουν συνδεθεί με πολλές σύγχρονες ασθένειες όπως η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και διάφορα είδη καρκίνου.


3. Συστηματική άσκηση

Η φυσική άσκηση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας μας και της φυσικής μας κατάστασης, αλλά είναι και ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στο να διατηρούμε ένα όμορφο σώμα. Η αερόβια άσκηση μας βοηθάει να κάψουμε το περιττό λίπος και η ενδυνάμωση να χτίσουμε γερούς μύες και να ενεργοποιήσουμε το μεταβολισμό μας. Επίσης η άσκηση μας φτιάχνει τη διάθεση και μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε το άγχος. Γι’αυτό, βρείτε ένα είδος άσκησης που σας αρέσει (γιατί αν δε σας αρέσει, το πιθανότερο είναι να τα παρατήσετε) και κάντε το μέρος της ζωής σας. Ακόμα και 15 λεπτά άσκηση την ημέρα είναι αρκετά για κάποιον που δε γυμνάζεται ή δεν έχει πολύ χρόνο.


4. Ποιοτικός ύπνος

Συχνά δε συνειδητοποιούμε τις συνέπειες της έλλειψης ύπνου ή του κακής ποιότητας ύπνου. Τις ώρες που κοιμόμαστε, οι περισσότερες λειτουργίες του οργανισμού μας επιβραδύνονται ώστε να μπορέσει το σώμα να ξεκουραστεί και να αναζωογονηθεί. Αυτό περιλαμβάνει την φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού, την επιδιόρθωση των κυττάρων και την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού. Όταν δε κοιμόμαστε αρκετά, όχι μόνο νιώθουμε κουρασμένοι και με κακή διάθεση, αλλά επιβαρύνουμε και την υγεία μας. Επίσης ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται με την έλλειψη ύπνου κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Γι’αυτό ένας καλός ύπνος είναι εξίσου σημαντικός με την ισορροπημένη διατροφή και την σωματική άσκηση.


5. Ευγνωμοσύνη/Εστίαση στα θετικά

Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσα θετικά υπάρχουν στη ζωή μας; Αν όχι είναι επειδή έχουμε μάθει να εστιάζουμε κυρίως στα αρνητικά, στα ελαττώματα, στα λάθη, σ’αυτά που μας λείπουν και να θεωρούμε τα θετικά δεδομένα. Μάλιστα πολλές φορές μεγαλοποιούμε τόσο τα αρνητικά, που τα θετικά εξαφανίζονται. Αυτός ο τρόπος σκέψης όμως μπορεί να φέρει μόνο δυστυχία γιατί ακόμα κι αν αποκτήσουμε κάτι που επιθυμούμε, μετά από ένα σύντομο αίσθημα χαράς, θα το θεωρήσουμε κι αυτό δεδομένο και το μυαλό μας θα πάει στο επόμενο πράγμα που μας λείπει. Έτσι θα νιώθουμε συνεχώς μια αίσθηση έλλειψης και ανικανοποίησης και θα είμαστε παγιδευμένοι σε έναν φαύλο κύκλο. Για να σπάσουμε αυτό τον κύκλο και να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, χρειάζεται να αρχίσουμε να εστιάζουμε συνειδητά στα θετικά και σιγά σιγά θα αρχίσουμε να νιώθουμε περισσότερη ευγνωμοσύνη και ευφορία στη ζωή μας και άρα δεν θα χρειαζόμαστε δεκανίκια όπως το φαγητό, το αλκοόλ, το κάπνισμα κλπ για να νιώθουμε καλύτερα. Μια εύκολη άσκηση για να το πετύχουμε αυτό είναι να γράφουμε σε ένα τετράδιο 5 πράγματα για τα οποία νιώθουμε ευγνωμοσύνη, κάθε βράδυ πριν κοιμηθούμε.


6. Διαλογισμός

Παρότι έχει γίνει λίγο της μόδας τα τελευταία χρόνια, ο διαλογισμός είναι στην πραγματικότητα μια πρακτική που χρησιμοποιείται κυρίως στην Ανατολή εδώ και χιλιάδες χρόνια και τα οφέλη του είναι πολλαπλά και αποδεδειγμένα πλέον και σε ψυχολογικό αλλά και σε σωματικό επίπεδο. Μπορεί να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε και να ηρεμήσουμε, να καθαρίσουμε και να ενδυναμώσουμε το μυαλό μας, να βελτιώσουμε τον ύπνο μας και να διαχειριστούμε το άγχος μας. Ένα από τα βασικά σωματικά οφέλη που έχει είναι πως αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης (χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με την κατάθλιψη, την αυπνία και την παχυσαρκία). Ο πιο εύκολος τρόπος να ξεκινήσετε είναι με έναν καθοδηγούμενο διαλογισμό που μπορείτε να βρείτε δωρεάν στο διαδίκτυο.


7. Διασκέδαση, παιχνίδι, δημιουργικότητα

Πολλές φορές νομίζουμε πως το γέλιο και το παιχνίδι είναι μόνο για τα παιδιά, αλλά επειδή όλοι μας έχουμε ένα μικρό παιδί μέσα μας, έχουμε κι εμείς την ανάγκη να παίξουμε, να γελάσουμε και να δημιουργήσουμε, ο καθένας με τον τρόπο του. Αυτές οι στιγμές και οι εμπειρίες είναι που γεμίζουν τη ζωή μας και όσο πιο γεμάτοι νιώθουμε, τόσο λιγότερο έχουμε την ανάγκη να «γεμίσουμε» το στομάχι μας. Γι’αυτό αντί να περάστε τον ελεύθερο χρόνο σας μπροστά σε μια οθόνη τσιμπολογώντας, κάντε πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε πάλι παιδιά, παίξτε επιτραπέζια, φτιάξτε παζλ, ζωγραφίστε, τραγουδήστε δυνατά, χορέψτε με τη μουσική σαν να μην υπάρχει αύριο και δείτε τι από τα δύο σας κάνει να νιώθετε καλύτερα.


8. Διαχείριση άγχους

Το άγχος είναι πραγματικά η μάστιγα της εποχής μας καθώς το βιώνουμε σχεδόν όλοι μας σε καθημερινή βάση και έχει επίπτωση στη υγεία μας, στην ψυχολογία μας και φυσικά στο βάρος μας. Αυτό που ίσως δε γνωρίζουμε είναι πως είναι απαραίτητο να βρούμε τρόπους να το διαχειριστούμε. Αν το αφήσουμε ανεξέλεγκτο, απλά θα χειροτερέψει. Μερικοί τρόποι διαχείρισης του άγχους είναι o διαλογισμός και οι ασκήσεις αναπνοής, η φυσική άσκηση, η επαφή με τη φύση, το γέλιο και το παιχνίδι, η ευγνωμοσύνη αλλά και ότι άλλο μας κάνει να νιώθουμε όμορφα. Φτιάξτε μια λίστα με όλα τα πράγματα που σας χαλαρώνουν και σας φτιάχνουν τη διάθεση και κάντε όσα περισσότερα μπορείτε κάθε μέρα. Επίσης οργανωθείτε και κάντε πρόγραμμα με όσα έχετε να κάνετε μέσα στη μέρα. Θα δείτε πως θα αρχίσετε να νιώθετε πιο ήρεμοι και ευδιάθετοι και φυσικά δε θα νιώθετε την ανάγκη να χρησιμοποιήσετε το φαγητό σαν διέξοδο όταν είστε καλά μέσα σας.


Πηγή: Όμορφη Ζωή 8 συμβουλές για να διατηρήσουμε το βάρος μας στην καραντίνα



186 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page